Καλάθι

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι

Τι συμβαίνει με την μπαταρία σας όταν το αυτοκίνητο δεν βρίσκεται σε λειτουργία;

04 Ιανουαρίου 2021
Τι συμβαίνει με την μπαταρία σας όταν το αυτοκίνητο δεν βρίσκεται σε λειτουργία;

Ο διακόπτης ανάφλεξης (μίζα)

Στα περισσότερα οχήματα, ο διακόπτης ανάφλεξης ή μίζα αποτελείται από τέσσερις θέσεις:

  • Κλείδωμα / Απενεργοποίηση
  • Acc / Accessory
  • On / Run και
  • Start

Όταν το αυτοκίνητο δεν βρίσκεται σε λειτουργία, ο διακόπτης ανάφλεξης διακόπτει την ισχύ στον κινητήρα, όμως η σύνδεση από την μπαταρία του αυτοκινήτου δεν διακόπτεται.

Τι συμβαίνει λοιπόν με την μπαταρία του αυτοκινήτου όταν η μηχανή σβήσει;

Το ρεύμα συνεχίζει να αντλείται από την μπαταρία του αυτοκινήτου ενώ το όχημα δεν βρίσκεται σε λειτουργία και χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των ηλεκτρονικών αξεσουάρ του αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα, το εσωτερικό ρολόι, την ηλεκτρονική πλακέτα του κινητήρα, το ραδιόφωνο, τον συναγερμός, τα φώτα κ.λπ. Η εξάντληση ισχύος ή αλλιώς απώλεια ρεύματος είναι φυσιολογικό να συμβαίνει στη μπαταρία του αυτοκινήτου όταν αυτό δεν βρίσκεται σε λειτουργία.

Απώλεια ρεύματος μπαταρίας

Η φυσιολογική ποσότητα απώλειας ρεύματος στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων κυμαίνεται μεταξύ 50-milliamp έως 85-milliamp, ενώ σε παλαιότερα μοντέλα, η απώλειας ρεύματος θα πρέπει να είναι μικρότερη από 50 milliamp. Οτιδήποτε πέρα από αυτά τα ποσά υποδηλώνει πιθανό ηλεκτρικό ζήτημα και θα πρέπει να επιλυθεί από έναν μηχανικό αυτοκινήτων. Παρόλο που η απώλειας ρεύματος των 85 milliamp μπορεί να είναι φυσιολογική για νεότερα αυτοκίνητα, το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη ζωή και την απόδοση μιας μπαταρίας αυτοκινήτου, εάν δεν συντηρείται σωστά. Επομένως, είναι σημαντικό να διατηρήσετε και να φορτίσετε την μπαταρία έτσι ώστε η φόρτιση να μην πέσει κάτω από 12,4 Volt. Μόλις η τάση πέσει κάτω από τα 12,4 Volts, η θείωση ξεκινά και οδηγεί σε διάβρωση της μπαταρίας. Για να αποφευχθεί η θείωση, είναι χρήσιμο να φορτίζετε περιοδικά την μπαταρία του αυτοκινήτου με φορτιστή μπαταρίας αυτοκινήτου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει αρχικά να προσδιορίσετε την απώλειας ρεύματος του οχήματός σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε πραγματοποιώντας ένα τεστ απώλειας ρεύματος χρησιμοποιώντας ένα πολύμετρο και κάνοντας τεστ για να ελέγξετε το ρεύμα (DC Amps).

Προφυλάξεις ασφαλείας πριν από το τεστ


Για να πραγματοποιήσετε το τεστ της απώλειας ρεύματος, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή απευθείας με την μπαταρία του αυτοκινήτου, οπότε είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις σωστές πρακτικές ασφαλείας για να αποφύγετε τυχόν βλάβες. Είναι καλύτερο να αφαιρέσετε οποιοδήποτε κόσμημα και να φοράτε μονωμένα γάντια και προστατευτικά γυαλιά για να αποφύγετε το ηλεκτροσόκ ή την υπερέκθεση στην μπαταρία. Μην στέκεστε ποτέ πάνω από την μπαταρία του αυτοκινήτου, αποφύγετε τις φλόγες και τις πηγές ανάφλεξης και βεβαιωθείτε ότι εργάζεστε σε καλά αεριζόμενο χώρο. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο κατόχου του οχήματος για συγκεκριμένες οδηγίες και προφυλάξεις ασφαλείας.

Αλλάξτε το πολύμετρο σε DC Amps


Για να πραγματοποιήσετε ένα τεστ απώλειας ρεύματος, αλλάξτε το πολύμετρο στη λειτουργία DC Amps και ρυθμίστε το στο υψηλότερο επίπεδο Amp. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε από υψηλότερα επίπεδα Amp και να συνεχίσετε να εργάζεστε μέχρι τα επίπεδα να μειωθούν, ώστε να μην προκαλέσουν ζημιά στο πολύμετρο. Σημείωση: να είστε προσεκτικοί όταν χειρίζεστε το πολύμετρο στη ρύθμιση Amps, καθώς θα έχει πολύ χαμηλή αντίσταση. Μην το συνδέετε απευθείας στην μπαταρία του αυτοκινήτου και μην ξεκινάτε το όχημα ενώ το δοκιμάζετε.

Αποσυνδέστε το καλώδιο μπαταρίας από το τερματικό

Σβήστε το αυτοκίνητο και αποσυνδέστε το αρνητικό (-) καλώδιο μπαταρίας αυτοκινήτου από τον αρνητικό (-) ακροδέκτη μπαταρίας αυτοκινήτου- αυτό είναι το μαύρο καλώδιο. Όταν το καλώδιο της μπαταρίας του αυτοκινήτου αποσυνδεθεί, μην το αφήσετε να αγγίξει οτιδήποτε είναι γειωμένο.

Συνδέστε τους ανιχνευτές πολυμέτρου στις θέσεις της μπαταρίας


Βεβαιωθείτε ότι όλα τα αξεσουάρ του οχήματός σας καθώς και τα φώτα έχουν σβήσει, αφαιρέστε το κλειδί από την μίζα και αφαιρέστε τυχόν συσκευές που είναι συνδεδεμένες στην πρίζα του αναπτήρα. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε μέχρι και 30 λεπτά για να απενεργοποιηθεί η μονάδα υπολογιστή του οχήματος. Όταν το όχημά σας απενεργοποιηθεί, συνδέστε τους ανιχνευτές πολυμέτρων παράλληλα με τον ακροδέκτη της μπαταρίας του αυτοκινήτου και το καλώδιο της μπαταρίας του αυτοκινήτου.

Αυτό θα εμφανίσει την απώλεια ρεύματος στο Amps. Σε περίπτωση που το πολύμετρο δεν δείχνει ένδειξη, τότε η ρύθμιση στο πολύμετρο είναι πολύ υψηλή. Συνεχίστε να εργάζεστε αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο έως ότου λάβετε την ακριβή ένδειξη του ενισχυτή.

Συμπεράσματα


Εάν η απώλεια ρεύματος του αυτοκινήτου σας, είναι πολύ υψηλή, τότε κάτι αντλεί υπερβολική ισχύ από την μπαταρία του αυτοκινήτου ενώ το όχημα δεν βρίσκεται σε λειτουργία. Η υψηλή απώλεια ρεύματος μπορεί να είναι ένα δύσκολο πρόβλημα διότι η μπαταρία του αυτοκινήτου συνεχίζει να εξαντλείται χωρίς να το φορτίζει ο εναλλάκτης. Αυτό μπορεί να κάνει την μπαταρία να αδειάσει, αφήνοντας ένα αυτοκίνητο που δεν θα μπορεί να ξεκινήσει. Για να αποφύγετε την πιθανότητα εξάντλησης της μπαταρίας, είναι σημαντικό να διορθώσετε τυχόν ηλεκτρικά προβλήματα που μπορεί να προκαλούν υψηλή απώλεια ρεύματος. Είναι συνηθισμένο, για ορισμένα αξεσουάρ αυτοκινήτων, όπως τα φώτα, ένας νέος συναγερμός, το στερεοφωνικό, ακόμη και η κακή καλωδίωση, να αντλούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας ενώ το αυτοκίνητο δεν βρίσκεται σε λειτουργία. Μπορείτε να βρείτε τον κύριο ένοχο αφαιρώντας τις ασφάλειες για να δείτε ποιο κύκλωμα προκαλεί την απώλεια ρεύματος, όμως, ένας έμπειρος μηχανικός θα είναι σε θέση να διαγνώσει σωστά και να επιδιορθώσει το πρόβλημα.

Δεύτερον, είναι σημαντικό να διατηρήσετε σωστά την μπαταρία του αυτοκινήτου σας για να αποφύγετε πιθανές βλάβες. Μία μπαταρία αυτοκινήτου μπορεί να μην λειτουργεί σωστά για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα όταν το αυτοκίνητο δεν έχει οδηγηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή έχει μείνει ακινητοποιημένο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα φώτα έχουν παραμείνει αναμμένα, το αυτοκίνητο έχει υψηλή απώλεια ρεύματος και ούτω καθεξής. Μόλις αδειάσει η μπαταρία, το αυτοκίνητο δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει χωρίς να επαναφορτιστεί ή να εκκινηθεί η μπαταρία. Επιπλέον, μια δυσλειτουργική μπαταρία αυτοκινήτου δεν μπορεί να επαναφορτιστεί πλήρως από μία "επιφανειακή φόρτιση" του εναλλάκτη (οδήγηση ή λειτουργία κινητήρα στο ρελαντί) γιατί στην πραγματικότητα, η επιφανειακή φόρτιση θα μειώσει την χωρητικότητα της μπαταρίας με την πάροδο του χρόνου. Ο μόνος τρόπος για να επαναφορτίσετε αξιόπιστα μια εξαντλημένη μπαταρία είναι να χρησιμοποιήσετε φορτιστή μπαταρίας αυτοκινήτου.

Ένας φορτιστής συντήρησης μπορεί να παραμείνει συνδεδεμένος σε μια μπαταρία αυτοκινήτου για αόριστο χρόνο, εάν το αυτοκίνητο δεν πρόκειται να οδηγηθεί για αρκετές εβδομάδες. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η φόρτιση της μπαταρίας διατηρείται ενώ είστε μακριά. Συμπερασματικά, η σωστή συντήρηση της μπαταρίας θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το αυτοκίνητό σας και την μπαταρία σας.