Καλάθι

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι

Κατανοώντας τους τύπους μπαταριών μολύβδου-οξέος

29 Σεπτεμβρίου 2021
Κατανοώντας τους τύπους μπαταριών μολύβδου-οξέος

Η διαφορά μεταξύ μπαταριών υγρού τύπου, τζελ, AGM και EFB

Συντάκτης: Brittany Lin Επικεφαλής ομάδας NOCO®

Πολλές φορές, το γεγονός ότι οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος έχουν διαφορετικές χημικές συνθέσεις προκαλεί σύγχυση με αποτέλεσμα να θεωρούνται ξεχωριστές τεχνολογίες. Ωστόσο, η πλειονότητα των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα σύγχρονα οχήματα είναι μολύβδου-οξέος, καθώς και AGM. Οι μπαταρίες Absorbent Glass Mat (AGM), όπως και οι Flooded (ή Wet Cell), Gel Cell και Enhanced Flooded Batteries (EFB) είναι υποκατηγορίες της τεχνολογίας μολύβδου-οξέος. Ακριβώς όπως το οξείδιο του κοβαλτίου λιθίου, το οξείδιο του μαγγανίου λιθίου, το οξείδιο του κοβαλτίου νικελίου λιθίου και ο φωσφορικός σίδηρος λιθίου είναι όλα υποκατηγορίες των μπαταριών ιόντων λιθίου. Κάθε υποκατηγορία μπαταριών μολύβδου-οξέος ταξινομείται σε δύο κύριες ομάδες: Flooded και Valve Regulated Lead-Acid (VRLA), η οποία είναι επίσης γνωστή ως Sealed Lead-Acid (SLA). Παρακάτω θα αναλύσουμε τις διαφορές μεταξύ κάθε τεχνολογίας.

Flooded (Wet Cell)

Συντήρηση: Απαιτείται συντήρηση

Τύπος: Flooded

Κύκλος Ζωής: 250-500 κύκλοι

Κύκλος λειτουργίας: 50% DOD

Τυπική τάση φόρτισης: 14,4-14,5 Volt

Οι μπαταρίες Flooded ή Wet Cell είναι η πιο κοινή και οικονομική χημική σύνθεση των μπαταριών μολύβδου-οξέος. Οι μπαταρίες Flooded περιέχουν ένα υγρό διάλυμα ηλεκτρολύτη (γι’ αυτό θεωρούνται «υγρού» τύπου), το οποίο απαιτεί συντήρηση μετά από κάποιους κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης. Οι περισσότερες μπαταρίες Flooded απαιτούν τακτική συντήρηση του ηλεκτρολύτη τους κάθε 3-6 μήνες. Εάν μια μπαταρία Flooded υπερφορτιστεί κατά λάθος, μπορούν να προστεθούν επιπλέον ηλεκτρολύτες στη μπαταρία, έτσι ώστε να είναι πιο ανθεκτική στην υπερβολική φόρτιση. Οι μπαταρίες αυτές παρουσιάζουν ωστόσο σημαντική μείωση της διάρκειας ζωής τους εάν αποφορτιστούν κάτω από το 50 % του βάθους εκφόρτισης. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επαφή με το οξύ της μπαταρίας και να εγκαθίστανται σε κατακόρυφη θέση.

Enhanced Flooded Battery (EFB)

Συντήρηση: Απαιτείται συντήρηση

Τύπος: Sealed Lead Acid (SLA)

Κύκλος Ζωής: 500-1000 κύκλοι

Κύκλος λειτουργίας: 60% DOD

Τυπική τάση φόρτισης: 14,4-14,5 Volt

Οι Enhanced Flooded Batteries είναι ένας οικονομικός τύπος μπαταρίας που χρησιμοποιείται σε μικρο-υβριδικά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν στις κυκλικές απαιτήσεις της τεχνολογίας start-stop. Οι μπαταρίες EFB είναι παρόμοιες με τις μπαταρίες Flooded καθώς περιέχουν υγρό διάλυμα ηλεκτρολύτη, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να διπλάσια διάρκεια ζωής και περίπου 16 % μεγαλύτερο κύκλο λειτουργίας. Παρά την αυξημένη απόδοσή τους σε εφαρμογές start-stop, οι μπαταρίες EFB φορτίζονται με παρόμοιο τρόπο όπως οι τυπικές μπαταρίες Flooded και εγκαθίστανται σε κατακόρυφη θέση.

Gel Cell

Συντήρηση: Δεν απαιτείται συντήρηση

Τύπος: Sealed Lead Acid (SLA)

Κύκλος Ζωής: 300-500 κύκλοι

Κύκλος λειτουργίας: 50% DOD

Τυπική τάση φόρτισης: 14,2-14,3 Volt

Οι μπαταρίες Gel Cell είναι μια στεγανή έκδοση μιας μπαταρίας Flooded. Είναι παρόμοιες εσωτερικά, με τη διαφορά ότι το αντιμόνιο στις πλάκες μολύβδου αντικαθίσταται από ασβέστιο και ο ηλεκτρολύτης της συνδυάζεται με καπνισμένο πυρίτιο για να παράγει ένα ακινητοποιημένο διάλυμα. Σε αντίθεση με τις μπαταρίες Flooded, οι μπαταρίες Gel Cell μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν σε οποιαδήποτε θέση. Παρουσιάζουν λιγότερη εξάτμιση ηλεκτρολυτών, αυξημένο κύκλο ζωής και μεγαλύτερη αντοχή σε κραδασμούς, κρούσεις και στη διαστρωμάτωση οξέος. Παρόλο που οι μπαταρίες Gel Cell εξακολουθούν να κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχουν περιορισμένες εφαρμογές λόγω της εξέλιξης των μπαταριών Absorbent Glass Mat (AGM).

Absorbent Glass Mat (AGM)

Συντήρηση: Δεν απαιτείται συντήρηση

Τύπος: Sealed Lead Acid (SLA)

Κύκλος Ζωής: 400-600 κύκλοι

Κύκλος λειτουργίας: 80% DOD

Τυπική τάση φόρτισης: 14,7-14,8 Volt

Οι μπαταρίες Absorbent Glass Mat (AGM) είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας των στεγανών μπαταριών. Αντί για πηκτωματοποιητή, οι μπαταρίες AGM χρησιμοποιούν ένα διαχωριστικό υλικό που μοιάζει με υαλοβάμβακα το οποίο απορροφά τον ηλεκτρολύτη. Οι μπαταρίες AGM έχουν έτσι καλύτερη απόδοση από τις μπαταρίες Flooded και Gel Cell, επειδή έχουν χαμηλή εσωτερική αντίσταση (η οποία παράγει υψηλότερη ένταση), φορτίζονται έως και πέντε φορές γρηγορότερα και έχουν βάθος εκφόρτισης έως και 80 %. Όπως όλες οι μπαταρίες Sealed Lead-Acid, έτσι και οι μπαταρίες AGM εμφανίζουν προβλήματα σε περίπτωση ακατάλληλης φόρτισης.

Advanced Absorbent Glass Mat (AGM+)

Συντήρηση: Δεν απαιτείται συντήρηση

Τύπος: Sealed Lead Acid (SLA)

Κύκλος Ζωής: 800-1,200 κύκλοι

Κύκλος λειτουργίας: 80% DOD

Τυπική τάση φόρτισης: 15,2-15,3 Volt

Οι μπαταρίες τύπου Advanced AGM ή AGM+ μοιάζουν με τις παραδοσιακές μπαταρίες AGM, αλλά έχουν ακόμη μεγαλύτερο κύκλο ζωής και χαμηλότερη εσωτερική αντίσταση, καθιστώντας αυτούς τους τύπους μπαταριών ιδανικούς για μικρο-υβριδικά οχήματα με τεχνολογία start-stop.