Καλάθι

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι

Τι είναι το OBDII; Η θύρα τελευταίας τεχνολογίας σε κάθε αυτοκίνητο από το 1996

14 Αυγούστου 2021
Τι είναι το OBDII; Η θύρα τελευταίας τεχνολογίας σε κάθε αυτοκίνητο από το 1996

Από το 1996 όλα τα αυτοκίνητα πρέπει να διαθέτουν μια θύρα OBDII. Σε τι ακριβώς χρησιμεύει;

Συντάκτης: Maddy Phillips Επικεφαλής ομάδας NOCO®

Τι είναι το OBDII;

Από το 1996 όλα τα αυτοκίνητα πρέπει να διαθέτουν μια θύρα OBDII. Αυτό αποτελεί ένα σύστημα διάγνωσης επί του οχήματος και χρησιμοποιείται από τους οδηγούς παντού για να έχουν πρόσβαση στο σύστημα του υπολογιστή του οχήματός τους. Αρχικά εφαρμόστηκε για την παρακολούθηση και τη διατήρηση των προτύπων εκπομπών του EPA (Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος), οι θύρες OBDII χρησιμοποιούνται πλέον ως ένα σύστημα διαχείρισης του κινητήρα σε κάθε σύγχρονο όχημα.

Συστήματα διαχείρισης κινητήρα.

Ένα σύστημα διαχείρισης κινητήρα όπως η τεχνολογία OBDII μπορεί να χωριστεί σε τρία κύρια μέρη: τις εισόδους, τη μονάδα επεξεργασίας και τις εξόδους. Οι είσοδοι είναι αισθητήρες σε διάφορα μέρη του κινητήρα που παρακολουθούν μια μεγάλη ποικιλία συνθηκών που επηρεάζουν τη λειτουργία του. Μπορείτε να δείτε έναν κοινό αισθητήρα κινητήρα που απεικονίζεται στα δεξιά. Αυτοί οι αισθητήρες τροφοδοτούν με δεδομένα τη μονάδα επεξεργασίας, γνωστή και ως υπολογιστή του οχήματος.

Ο κύριος υπολογιστής αναλύει όλες τις εισόδους ταυτόχρονα έτσι ώστε να μπορεί να χειριστεί τις εξόδους του κινητήρα: μπεκ ψεκασμού καυσίμου, πολλαπλασιαστές και ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες κιβωτίων ταχυτήτων. Αυτό επιτρέπει σωστή αναλογία καυσίμου, τον σωστό χρονισμό ανάφλεξης και τη σωστή λειτουργία των κιβωτίων ταχυτήτων καθώς το αυτοκίνητο αλλάζει ταχύτητες. Εάν ο υπολογιστής αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με το όχημα, οι λυχνίες ένδειξης δυσλειτουργίας (MIL) γίνονται ορατές στο ταμπλό.

Λυχνίες ένδειξης δυσλειτουργίας.

Οι MIL χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για να ειδοποιούν τους οδηγούς για την κατάσταση του οχήματός τους. Αυτές οι πορτοκαλί λυχνίες εμφανίζονται όταν ο υπολογιστής ενός αυτοκινήτου έχει ανιχνεύσει ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Οι κοινές MIL δείχνουν τα χαμηλά επίπεδα υγρών, την κατάσταση λειτουργίας των προβολέων και το σημαντικότερο τη λυχνία ελέγχου κινητήρα ή το «σύστημα διαχείρισης κινητήρα».

Εάν μια λυχνία ελέγχου κινητήρα που παραμένει σταθερά αναμμένη στο καντράν του αυτοκινήτου σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα προβείτε σε μεγάλα έξοδα. Όταν ανάβει η λυχνία σημαίνει απλώς ότι οι αισθητήρες κατέγραψαν κάποια αλλαγή στο σύστημα ελέγχου εκπομπών, το μείγμα καυσίμου, την απόδοση του κινητήρα, το ηλεκτρικό κύκλωμα ή το σύστημα μετάδοσης κίνησης. Ωστόσο, η οδήγηση με τη λυχνία ελέγχου κινητήρα να αναβοσβήνει υποδεικνύει ότι ο χρήστης πρέπει να σταματήσει αμέσως την οδήγηση. Μια λυχνία ελέγχου κινητήρα που αναβοσβήνει σημαίνει ότι η περαιτέρω οδήγηση μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε σημαντικά συστήματα. Όταν η λυχνία ελέγχου κινητήρα εμφανίζεται στο καντράν του οχήματός σας, πρέπει να βρείτε το αίτιο του προβλήματος χρησιμοποιώντας τη θύρα OBDII.

Διάγνωση του κινητήρα μέσω της OBDII.

Η θύρα OBDII παρέχει άμεση πρόσβαση στον υπολογιστή του οχήματός σας. Θα χρειαστείτε πρώτα έναν σαρωτή κωδικών, ο οποίος μπορεί να αγοραστεί σε λογική τιμή από οποιοδήποτε κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Πολλά καταστήματα αυτοκινήτων διαθέτουν ακόμη και δωρεάν υπηρεσία σάρωσης κωδικού. Η θύρα OBDII συνήθως δεν βρίσκεται σε κοινή θέα και μπορεί να βρεθεί κάτω από το τιμόνι. Μόλις ο σαρωτής συνδεθεί, γυρίστε το κλειδί στη λειτουργία accessory, αλλά μην θέσετε σε λειτουργία τον κινητήρα. Θα μπορείτε να λάβετε «κωδικούς προβλημάτων» που λαμβάνει ο υπολογιστής του οχήματος από τους αισθητήρες του. Σημείωση: συνιστάται να απενεργοποιήσετε όλα τα ηλεκτρικά αξεσουάρ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς η λειτουργία τους μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένο κωδικό.

Οι σαρωτές κωδικών είναι πολύτιμα διαγνωστικά εργαλεία, αλλά δεν παρέχουν ερμηνείες για το τι συμβαίνει με το αυτοκίνητό σας. Οι κωδικοί απλά δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε έναν συγκεκριμένο αισθητήρα κάπου στον κινητήρα σας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί οι κωδικοί δεν είναι χρήσιμοι. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα μοντέλα αυτοκινήτων της ίδιας γενιάς τείνουν να έχουν τα ίδια προβλήματα. Η αναζήτηση των κωδικών σας στο διαδίκτυο μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με άλλους που είχαν και έλυσαν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Οι μηχανικοί διαθέτουν επίσης μεγάλα έγγραφα που εξηγούν περαιτέρω τον κωδικό για το συγκεκριμένο όχημά σας. Οι κωδικοί OBDII είναι ανεκτίμητοι για αυτοδίδακτους και επαγγελματίες μηχανικούς αυτοκινήτων, ωστόσο η χρήση της θύρας OBDII δεν σταματά στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Τι άλλο είναι δυνατό μέσω της θύρας OBDII;

Στα νεότερα αυτοκίνητα, το OBDII λειτουργεί ως πύλη για μια σύγχρονη οδηγική εμπειρία. Για παράδειγμα, ασφαλιστικές εταιρείες όπως η Progressive και η All-State διαθέτουν «βύσματα» OBDII που παρακολουθούν τις οδηγικές σας συνήθειες. Αυτά μπορούν να σας επιτρέψουν να εξοικονομήσετε εκατοντάδες χρήματα σε ασφάλιστρα αυτοκινήτου.

Θέλετε να φορτίσετε την μπαταρία σας χωρίς να ανοίξετε το καπό; Με ένα εξάρτημα OBDII to X-Connect μπορείτε να φορτίσετε απευθείας την μπαταρία σας με έναν έξυπνο φορτιστή μπαταριών πολλαπλών χρήσεων. Αυτή είναι μια τέλεια λύση για κάποιον με αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται μόνο τα σαββατοκύριακου και θέλει να έχει μια μη επεμβατική λύση αργής φόρτισης.

Μπορείτε ακόμη να συνδεθείτε στον υπολογιστή του αυτοκινήτου σας με το έξυπνο τηλέφωνό σας. Για τους πραγματικούς λάτρεις των αυτοκινήτων υπάρχει μάλιστα και μια ποικιλία εφαρμογών που σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε δεδομένα όπως τη θέση του γκαζιού, τη ροή καυσίμου, τη γωνία διεύθυνσης, την πίεση του turbo και τις δυνάμεις G.

Χρησιμοποιώντας μια θύρα OBDII και μια εφαρμογή για smart phone, μπορείτε να εκπαιδευτείτε στην αποδοτική οδήγηση. Αυτές οι εφαρμογές σας λένε εάν επιταχύνετε ή φρενάρετε πολύ δυνατά και πότε πρέπει να κινηθείτε χωρίς ταχύτητα για χαμηλότερη κατανάλωση. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε λειτουργίες ασφαλείας, όπως η παρακολούθηση της τοποθεσίας. Με την OBDII και την τεχνολογία υπολογιστών αυτοκινήτων να φτάνουν τόσο μακριά σε μόλις 10 χρόνια, είναι συναρπαστικό να φανταζόμαστε τι θα ακολουθήσει στις επόμενες δεκαετίες.