Καλάθι

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι

Πώς να διαγνώσετε και να αντιμετωπίσετε τη θείωση της μπαταρίας

15 Απριλίου 2021
Πώς να διαγνώσετε και να αντιμετωπίσετε τη θείωση της μπαταρίας

Τι είναι η θείωση της μπαταρίας και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;

Συντάκτης: Maddy Phillips Επικεφαλής ομάδας NOCO®

Τι είναι η θείωση της μπαταρίας;

Η θείωση της μπαταρίας είναι η διαδικασία δημιουργίας κρυστάλλων θειικού μόλυβδου σε κάποιο στοιχείο της μπαταρίας. Η θείωση θα συμβεί σε κάποιο βαθμό σε όλες τις μπαταρίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, υπό συνθήκες παρατεταμένης αποθήκευσης μπορεί να παρουσιαστεί ταχεία θείωση, υπερφόρτιση ή χαμηλή φόρτιση μιας μπαταρίας. Καθώς συσσωρεύεται περισσότερο θειικό άλας σε μια μπαταρία, τόσο λιγότερο αποτελεσματική γίνεται η μπαταρία. Η θείωση είναι η νούμερο ένα αιτία πρόωρων βλαβών στις μπαταρίες οξέος μολύβδου και μπορεί να οδηγήσει σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα: απώλεια ισχύος εκκίνησης, μεγαλύτερους χρόνους φόρτισης, υπερβολική συσσώρευση θερμότητας στο ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου σας, μικρότεροι χρόνοι λειτουργίας μεταξύ των φορτίσεων και τελικά μείωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας σας.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τη θείωση της μπαταρίας;

Εάν επιθυμείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και χρόνο μεγιστοποιώντας το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας σας, είναι απλό να αποτρέψετε τη θείωση της μπαταρίας. Λάβετε υπόψη τις ακόλουθες προτάσεις για να αποτρέψετε την υπερβολική θείωση της μπαταρίας: φορτίζετε τακτικά την μπαταρία μολύβδου οξέος, φορτίζετε πλήρως όποτε αυτό είναι δυνατόν και μην αφήνετε τις μπαταρίες να αποφορτίζονται και να μην χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στην αριστερή εικόνα παρουσιάζεται ένας έξυπνος φορτιστής NOCO®Genius G7200 7,2 A, ο οποίος αποτελεί το τέλειο εργαλείο για τη συντήρηση της μπαταρίας σας. Όσο λιγότερη είναι η συντήρηση, τόσο πιο γρήγορα θα σχηματιστούν και θα κολλήσουν οι κρύσταλλοι θειικού μολύβδου στις πλάκες των μπαταριών. Εάν υποψιάζεστε ότι η μπαταρία σας έχει υποστεί θείωση, είναι ακόμα δυνατή η επαναφορά της μπαταρίας σας εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί με σπουδή.

Πώς μπορώ να διαγνώσω αν η μπαταρία μου έχει υποστεί θείωση;

Εάν είστε θύμα μιας μπαταρίας που έχει υποστεί θείωση, θα αρχίσετε να παρατηρείτε τα σημάδια της μειωμένης απόδοσης. Το πιο συνηθισμένο σημάδι μιας μπαταρίας που έχει υποστεί θείωση είναι ότι η μπαταρία δεν φορτίζεται πολύ καλά ή απλώς δεν φορτίζεται καθόλου. Εάν υποψιάζεστε ότι τα ηλεκτρονικά σας αξεσουάρ δεν λαμβάνουν αρκετό ρεύμα (χαμηλή απόδοση κλιματισμού, αδύναμοι προβολείς), αυτό είναι ισχυρό σημάδι ότι η μπαταρία σας έχει υποστεί θείωση. Εάν η μπαταρία σας αποφορτίζεται πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να οφείλεται σε θείωση. Μπορείτε να ελέγξετε τη σταθερή τάση της μπαταρίας με ένα πολύμετρο. Οτιδήποτε λιγότερο από 12,6 Volt σημαίνει ότι η μπαταρία σας έχει χαμηλή φόρτιση, πιθανώς ως αποτέλεσμα της θείωσης. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα διεξαγωγής ενός οπτικού διαγνωστικού ελέγχου για θείωση στα στοιχεία της μπαταρίας σας. Αυτό απαιτεί το άνοιγμα της μπαταρίας σας, γι’ αυτό συνιστάται να το κάνετε πάνω σε καλυμμένη επιφάνεια, σε καλά αεριζόμενο χώρο. Αφαιρέστε προσεκτικά τις τάπες στο πάνω μέρος της μπαταρίας με ένα ίσιο κατσαβίδι. Θα είστε σε θέση να δείτε μέσα σε κάθε τρύπα και να παρατηρήσετε τα στοιχεία της μπαταρίας, τα διαχωριστικά και τη στάθμη του ηλεκτρολύτη. Σε μια μπαταρία που έχει υποστεί τυπική θείωση τα στοιχεία και τα διαχωριστικά θα είναι γκρίζα, βρώμικα και δύσκολο να διακριθούν μεταξύ τους. Σε μια μπαταρία που είναι σε καλή κατάσταση, τα ασημί στοιχεία μολύβδου θα είναι καθαρά και ξεκάθαρα διακριτά από τα μαύρα διαχωριστικά. Ακολουθεί ένα γραφικό διάγραμμα που βοηθά στην οπτική αναγνώριση της θείωσης της μπαταρίας.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη θείωση της μπαταρίας;

Υπάρχουν δύο τύποι θείωσης μια μπαταρίας. Αναστρέψιμη (ελαφριά) θείωση, και μόνιμη (έντονη) θείωση. Εάν διαγνωστεί αρκετά νωρίς, μια μπαταρία με ελαφριά θείωση μπορεί εύκολα να επανέλθει σε καλή κατάσταση. Η αποθείωση της μπαταρίας σας δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη με τους έξυπνους φορτιστές NOCO® G3500, G7200, G15000, ή G26000. Δείτε παρακάτω έναν βήμα προς βήμα οδηγό για την αποθείωση της μπαταρίας σας με τους έξυπνους φορτιστές της NOCO®.

1) Προετοιμάστε τον εξοπλισμός σας.

Ανοίξτε το καπό του αυτοκινήτου σας, και εντοπίστε την μπαταρία. Βεβαιωθείτε ότι ο φορτιστής σας NOCO® είναι συνδεδεμένος, και διαθέτει τη δυνατότητα της λειτουργίας επισκευής 12 Volt (μόνο στα μοντέλα G3500, G7200, G15000, G26000).

2) Συνδέστε τους σφιγκτήρες.

Συνδέστε τον έξυπνο φορτιστή NOCO® Genius Charger με τους παρεχόμενους σφιγκτήρες, ή συνδέστε μόνιμα με τους παρεχόμενους ακροδέκτες με κως. Βεβαιωθείτε ότι συνδέετε τον αρνητικό (-) ακροδέκτη πριν τον θετικό (+) ακροδέκτη.

3) Φορτίστε πλήρως.

Για βέλτιστα αποτελέσματα, πραγματοποιήστε έναν πλήρη κύκλο φόρτισης της μπαταρίας σας, παρέχοντας πλήρες φορτίο στην μπαταρία πριν χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία επισκευής 12V.

4) Έναρξη της λειτουργίας επισκευής.

Ενεργοποιήστε τη λειτουργία επισκευής 12V του έξυπνου φορτιστή σας, και διατηρήστε τον συνδεδεμένο με την μπαταρία σας μέχρι η μπαταρία σας να μεταβεί σε λειτουργία αναμονής (πορτοκαλί λυχνία LED δίπλα στο σύμβολο της τροφοδοσίας). Η λειτουργία επισκευής 12V μπορεί να χρειαστεί έως και τέσσερις (4) ώρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναφοράς.