Καλάθι

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι

Ο απόλυτος οδηγός για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση της διάβρωσης της μπαταρίας αυτοκινήτου

27 Ιανουαρίου 2021
Ο απόλυτος οδηγός για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση της διάβρωσης της μπαταρίας αυτοκινήτου

Οδηγός βήμα προς βήμα για τον καθαρισμό της διάβρωσης της μπαταρίας

Συντάκτης: Maddy Phillips Επικεφαλής ομάδας NOCO

Διάβρωση μπαταρίας;

Οι διαβρωμένοι ακροδέκτες μπαταρίας μπορούν να εμποδίσουν την εκκίνηση του αυτοκινήτου ή του οχήματός σας. Η διάβρωση της μπαταρίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πληθώρα άλλων προβλημάτων της μπαταρίας αυτοκινήτου, όπως ζημιά στο πλαίσιο του οχήματος, τις ηλεκτρικές καλωδιώσεις, τις σωληνώσεις κλιματισμού και άλλα. Η σωστή πρόληψη της διάβρωσης της μπαταρίας είναι κρίσιμη για την υγεία της μπαταρίας του αυτοκινήτου και του οχήματος.

Τι είναι η διάβρωση της μπαταρίας αυτοκινήτου;

Η διάβρωση των ακροδεκτών της μπαταρίας είναι εύκολο να αναγνωριστεί. Είναι οι λευκές, πράσινες ή γαλάζιες κηλίδες στις θέσεις σύνδεσης μπαταρίας του οχήματος, στους ακροδέκτες της μπαταρίας ή στα καλώδια της μπαταρίας. Η λευκή ουσία που βλέπετε στους ακροδέκτες της μπαταρίας είναι είτε θειικός μόλυβδος είτε άνυδρος θειικός χαλκός. Ο άνυδρος θειικός χαλκός αλλάζει σε μπλε χρώμα όταν εκτίθεται σε υγρασία. Το γαλάζιο υλικό που βλέπετε γύρω από τους διαβρωμένους ακροδέκτες της μπαταρίας είναι ενυδατωμένος θειικός χαλκός και προκύπτει συνήθως σε συνδετήρες χαλκού. Η διάβρωση της μπαταρίας είναι ένας κακός αγωγός της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αυξάνει την αντίσταση στο κύκλωμα. Ως αποτέλεσμα, η αυξημένη αντίσταση μπορεί να οδηγήσει σε ροή μεταβατικών ρευμάτων, η οποία συνήθως οδηγεί σε αποτυχία εκκίνησης του αυτοκινήτου.

Τι προκαλεί διάβρωση της μπαταρίας αυτοκινήτου;

Η διάβρωση της μπαταρίας προκαλείται από την απελευθέρωση αερίου υδρογόνου από το θειικό οξύ μέσα στην μπαταρία. Καθώς τα αέρια αντιδρούν με την ατμόσφαιρα, δημιουργείται διαβρωτικό περιβάλλον. Άλλα στοιχεία όπως η υγρασία και τα άλατα επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία. Συνήθως, η διάβρωση του ακροδέκτη της μπαταρίας εμφανίζεται στον αρνητικό ακροδέκτη της μπαταρίας, πράγμα το οποίο αποτελεί σύμπτωμα της υποφόρτισης της μπαταρίας του οχήματος. Η κύρια αιτία της υποφόρτισης των μπαταριών είναι το γεγονός ότι ο εναλλάκτης δεν παρέχει αρκετό χρόνο για την αναπλήρωση της χαμένης χωρητικότητας της μπαταρίας λόγω της ζήτησης ηλεκτρικού φορτίου του οχήματος και των σχετικά σύντομων χρήσεων του οχήματος. Εάν υπάρχει διάβρωση της μπαταρίας στον θετικό ακροδέκτη της μπαταρίας, αυτό αποτελεί σύμπτωμα υπερφόρτισης.

Πώς να καθαρίσετε τη διάβρωση της μπαταρίας.

Η πρόληψη, όχι ο καθαρισμός, της διάβρωσης της μπαταρίας πρέπει να είναι ο στόχος για την ορθή συντήρηση της μπαταρίας. Ωστόσο, παρακάτω παρέχεται μια απλή διαδικασία επτά βημάτων για την περίπτωση που αντιμετωπίσετε μπαταρία με διαβρωμένους ακροδέκτες. Συνιστάται η χρήση προστασίας των οφθαλμών και γαντιών μηχανικού κατά την εργασία με μπαταρίες μολύβδου-οξέος.

  • Βήμα 1: Αφαιρέστε τα καλώδια της μπαταρίας. Ξεκινήστε αφαιρώντας τα καλώδια της μπαταρίας από την μπαταρία. Ξεκινάτε πάντα με το αρνητικό καλώδιο της μπαταρίας πρώτα. Αυτό συνήθως επισημαίνεται με το αρνητικό σύμβολο (-), τη συντομογραφία (NEG) ή/και μαύρο χρώμα. Στη συνέχεια αφαιρέστε το θετικό καλώδιο της μπαταρίας, το οποίο συνήθως χαρακτηρίζεται από το θετικό σύμβολο (+), τη συντομογραφία (POS) ή / και κόκκινο χρώμα.
  • Βήμα 2: Επιθεωρήστε τα καλώδια της μπαταρίας. Επιθεωρήστε τα καλώδια της μπαταρίας για υπερβολική φθορά ή διάβρωση της μπαταρίας. Αναζητήστε για στεγνή, ραγισμένη και ξεφλουδισμένη μόνωση. Η μόνωση είναι το πλαστικό ή ελαστικό κάλυμμα του καλωδίου. Η χάλκινη συρμάτωση περιορίζει τη ροή ρεύματος και γίνεται εύθραυστη, όταν εκτίθεται στο περιβάλλον. Τα φθαρμένα καλώδια μπαταρίας είναι ένας συνηθισμένος λόγος για την αποτυχία εκκίνησης του οχήματος. Αντικαταστήστε το (τα) καλώδιο (α) μπαταρίας εάν υπάρχει ζημιά.
  • Βήμα 3: Αφαιρέστε και εξουδετερώστε τη διάβρωση της μπαταρίας. Ψεκάστε ένα καθαριστικό μπαταρίας όπου υπάρχει διάβρωση της μπαταρίας στην μπαταρία ή στα καλώδια της μπαταρίας. Η χρήση ενός καθαριστικού μπαταρίας του εμπορίου είναι σημαντική επειδή όχι μόνο αφαιρεί τη διάβρωση της μπαταρίας αλλά και εξουδετερώνει το οξύ της μπαταρίας. Υπάρχουν πολλά οικιακά σκευάσματα, αλλά τα περισσότερα δεν καθαρίζουν, αφαιρούν και εξουδετερώνουν το τοξικό οξύ μπαταρίας, ενώ προκαλούν και επιπλέον ζημιά στον κινητήρα. Συγκεκριμένα, μην χρησιμοποιείτε ποτέ κόκα κόλα για να αφαιρέσετε τη διάβρωση της μπαταρίας. Τα συνθετικά σάκχαρα και το φωσφορικό οξύ στην κόκα κόλα μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά στον κινητήρα και στα γειτονικά εξαρτήματα. Εφαρμόστε ξανά εάν είναι απαραίτητο. Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν η μπαταρία και οι συνδέσεις της είναι απαλλαγμένες από διάβρωση της μπαταρίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό μπαταρίας με έναν παράγοντα ένδειξης παρουσίας οξέος.
  • Βήμα 4: Στεγνώστε και στιλβώστε τις βάσεις σύνδεσης και τους ακροδέκτες της μπαταρίας. Στεγνώστε τη μπαταρία, τις βάσεις σύνδεσης της μπαταρίας και τους ακροδέκτες της μπαταρίας στο καλώδιο της μπαταρίας μόλις απομακρυνθεί η διάβρωση της μπαταρίας. Ένα πανί καθαρισμού μικροϊνών είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αφαιρέστε επιπλέον υπολείμματα με μια βούρτσα ακροδεκτών μπαταρίας.
  • Βήμα 5: Τοποθετήστε προστατευτικά ακροδεκτών μπαταρίας. Χρησιμοποιήστε προστατευτικά ακροδεκτών μπαταρίας (επίσης γνωστά ως αντιδιαβρωτικά επιθέματα) σε κάθε βάση σύνδεσης της μπαταρίας. Προτιμάται η χρήση προστατευτικών κορεσμένων σε αντιδιαβρωτικό για μπαταρίες.
  • Βήμα 6: Επανασυνδέστε τα καλώδια μπαταρίας. Επανασυνδέστε τα καλώδια της μπαταρίας ακολουθώντας σειρά αντίστροφη αυτής που αναφέρεται στο Βήμα 1. Δηλαδή, επανασυνδέστε πρώτα το θετικό καλώδιο της μπαταρίας και το αρνητικό καλώδιο μπαταρίας τελευταίο.
  • Βήμα 7: Εφαρμόστε αντιδιαβρωτική προστασία μπαταρίας. Χρησιμοποιήστε αντιδιαβρωτικό μπαταρίας σε μορφή σπρέι ή με χρήση βούρτσας απλώνοντας μια πλούσια στρώση στις βάσεις της μπαταρίας στην μπαταρία και στους ακροδέκτες της μπαταρίας.