Καλάθι

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι

Μπαταρία αυτοκινήτου ή εναλλάκτης: Πού είναι το πρόβλημα;

30 Ιουλίου 2021
Μπαταρία αυτοκινήτου ή εναλλάκτης: Πού είναι το πρόβλημα;

Μάθετε γιατί το όχημά σας δεν θα ξεκινήσει με αυτές τις δοκιμές για αρχάριους

Συντάκτης: Brittany Lin Επικεφαλής ομάδας NOCO®

Ποιο είναι το πρόβλημα ακριβώς;

Εάν το όχημά σας δεν ξεκινήσει, το πρόβλημα ενδέχεται να βρίσκεται μέσα στα δύο βασικά μέρη του συστήματος φόρτισης: την μπαταρία ή τον εναλλάκτη. Αν μεταφέρετε το όχημά σας σε ένα κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, μπορεί να σας δώσει μια νέα μπαταρία για λίγες εκατοντάδες δολάρια, χωρίς να εκτελείτε δοκιμές. Μην κάνετε αυτό το λάθος! Ένας ελαττωματικός εναλλάκτης ενδέχεται να καταστρέψει μια εντελώς υγιή μπαταρία, με αποτέλεσμα να βρεθείτε ακριβώς στο σημείο από όπου ξεκινήσατε χωρίς να έχετε τη λύση στο πρόβλημά σας. Μην ανησυχείτε καθώς η διάγνωση του ηλεκτρικού προβλήματος του οχήματός σας είναι τόσο εύκολη ώστε ο καθένας να μπορεί να το λύσει με την εκτέλεση αυτών των δοκιμών. Για τις δοκιμές θα χρειαστείτε ένα πολύμετρο το οποίο μπορεί να παραληφθεί σε οποιοδήποτε κατάστημα αυτόματων εξαρτημάτων για μόνο 5 δολάρια.

Δοκιμή της μπαταρίας σας

Η μπαταρία ενός οχήματος έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από τον εναλλάκτη του και, ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να είναι ο ένοχος για τα προβλήματά σας. Για να μπορέσετε να εξοικονομήσετε χρόνο, είναι σωστό να δοκιμάσετε την μπαταρία πριν από τον εναλλάκτη. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ελέγξετε με ασφάλεια την κατάσταση της μπαταρίας σας.

Βήμα 1: Επιθεωρήστε τα τερματικά

Επιθεωρήστε τους ακροδέκτες της μπαταρίας για ενδείξεις διάβρωσης. Για να καθαρίσετε τη διάβρωση, αφαιρέστε πρώτα τον σφιγκτήρα από τον μαύρο αρνητικό ακροδέκτη και στη συνέχεια από τον κόκκινο θετικό σφιγκτήρα. Ο καθαρισμός είναι εύκολος με συρματόβουρτσα και καθαριστικό μπαταρίας. 

Βήμα 2: Επιθεωρήστε το καλώδιο

Επιθεωρήστε το καλώδιο που εισέρχεται στους σφιγκτήρες των ακροδεκτών για να βεβαιωθείτε ότι είναι σφικτά, χωρίς ζημιές και χωρίς διάβρωση. Εάν οι σφιγκτήρες των ακροδεκτών είναι πολύ διαβρωμένες, τότε η αντικατάστασή τους με ακροδέκτες μπαταρίας ψευδαργύρου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσετε την ηλεκτρική σύνδεσή σας. Επιπροσθέτως, ενδέχεται να χρειαστεί να κοπούν και να απομακρυνθούν τα πολύ διαβρωμένα καλώδια πριν γίνει ξανά η στερέωσή τους.

Βήμα 3: Ελέγξτε την τάση

Συνδέστε έναν από τους ακροδέκτες δοκιμής του πολύμετρου στον αρνητικό ακροδέκτη και, στη συνέχεια, τον άλλο στον θετικό ακροδέκτη. Εάν η ένδειξη τάσης είναι χαμηλότερη από 12,6 volt, τότε η μπαταρία σας είναι αδύναμη και πρέπει να αντικατασταθεί.

Βήμα 4: Εκκίνηση κινητήρα

Συνδέστε έναν από τους ακροδέκτες δοκιμής του πολύμετρου στον αρνητικό ακροδέκτη και, στη συνέχεια, τον άλλο στον θετικό ακροδέκτη. Ζητήστε από έναν φίλο να ξεκινήσει το όχημα ενώ βλέπετε το πολύμετρο. Εάν η τάση πέσει κάτω από 12v ενώ το όχημα είναι σε λειτουργία, τότε η μπαταρία σας είναι αδύναμη και πρέπει να αντικατασταθεί.

Δοκιμή του εναλλάκτη σας

Οι εναλλάκτες χρησιμοποιούνται για τη φόρτιση της μπαταρίας του οχήματός σας ενώ ο κινητήρας λειτουργεί. Η υποφόρτιση/υπερφόρτιση της μπαταρίας ή απλά ένας τελείως άδειος εναλλάκτης μπορεί να είναι η πηγή του προβλήματος. Πριν εκτελέσετε τις παρακάτω δοκιμές, ελέγξτε εάν ο ιμάντας ισχύος είναι σφιχτός γύρω από τον εναλλάκτη και στρέφεται ενώ ο κινητήρας λειτουργεί. Επιπρόσθετα, επιθεωρήστε την καλωδίωση από τον εναλλάκτη στην μπαταρία για τυχόν σημάδια ζημιάς, χαλαρά καλώδια ή λανθασμένες συνδέσεις. Ελέγξτε τις παρακάτω δοκιμές για τη διάγνωση του εναλλάκτη του οχήματός σας:

Δοκιμή Α: Η δοκιμή φορτίου

Η τυπική δοκιμή για τον έλεγχο της υγείας του εναλλάκτη σας.

Βήμα 1: Εκκίνηση του οχήματός σας

Γυρίστε το κλειδί σας στον διακόπτη ανάφλεξης, όπως συνήθως ενεργοποιείτε τον κινητήρα.

Βήμα 2: Τροφοδοσία των αξεσουάρ

Ενεργοποιήστε κάθε ηλεκτρικό αξεσουάρ στο οποίο έχετε πρόσβαση. Για παράδειγμα: στερεοφωνικό, κλιματισμός, θερμαινόμενα καθίσματα, υαλοκαθαριστήρες κ.λ.π.) Τα μοντέρνα αυτοκίνητα διαθέτουν περισσότερα αξεσουάρ, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει το βαρύτερο φορτίο που μπορείτε.

Βήμα 3: Ελέγξτε την τάση

Συνδέστε έναν από τους ακροδέκτες δοκιμής του πολύμετρου στον αρνητικό ακροδέκτη και, στη συνέχεια, τον άλλο στον θετικό ακροδέκτη. Η τάση πρέπει να έχει ένδειξη μεταξύ 13-15 volt. Εάν η τάση είναι εκτός αυτής της περιοχής, τότε ο εναλλάκτης σας είναι αδύναμος.

Βήμα 4: Ελέγξτε την επιφανειακή φόρτιση

Όταν απενεργοποιείτε το όχημα, η ένδειξη της τάσης πρέπει να είναι περίπου 12,9 volt και, στη συνέχεια, να μειώνεται σταδιακά στα 12,7 volt. Αυτό ονομάζεται επιφανειακή φόρτιση και αποτελεί καλό σημάδι ότι ο εναλλάκτης του οχήματός σας εκτελεί με επιτυχία την εργασία του.

Δοκιμή Β: Η δοκιμή φωτός

Αυτή είναι μια γρήγορη δοκιμή για άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε πολύμετρο.

Βήμα 1: Βρείτε μια τοποθεσία με χαμηλό ή καθόλου φωτισμό

Για να έχετε καλύτερη ένδειξη για αυτή τη δοκιμή, είναι καλύτερο να βρίσκεστε σε μια ελαφρώς σκοτεινή περιοχή.

Βήμα 2: Ενεργοποιήστε τους προβολείς και εκκινήστε τον κινητήρα του οχήματος

Γυρίστε το κλειδί σας στον διακόπτη ανάφλεξης, όπως συνήθως ενεργοποιείτε τον κινητήρα. Ενεργοποιήστε τους προβολείς σας στην κανονική τους ρύθμιση.

Βήμα 3: Ενεργοποιήστε όλα τα αξεσουάρ

Ενεργοποιήστε κάθε ηλεκτρικό αξεσουάρ στο οποίο έχετε πρόσβαση. Για παράδειγμα: στερεοφωνικό, κλιματισμός, θερμαινόμενα καθίσματα, υαλοκαθαριστήρες κ.λ.π.

Βήμα 4: Επιθεωρήστε τους προβολείς

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη φωτεινότητα των προβολέων σας καθώς ενεργοποιείτε τα αξεσουάρ σας. Εάν η ένταση του φωτός των προβολέων σας αρχίσει να μειώνεται σημαντικά, τότε ο εναλλάκτης σας είναι αδύναμος. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ένταση του φωτός των προβολέων σας ενδέχεται να συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το όχημα να σταματήσει εντελώς.

Ο προσδιορισμός του αν είναι η μπαταρία ή ο εναλλάκτης η αιτία του προβλήματος του οχήματός σας μπορεί να είναι δύσκολος. Ελπίζω, διαβάζοντας τις οδηγίες μας να είστε σε θέση να διαγνώσετε τα προβλήματα με το όχημά σας. Αν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, σας συνιστούμε να μεταφέρετε το όχημά σας σε ένα αξιόπιστο επαγγελματικό συνεργείο επισκευής.