Καλάθι

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι

Διαφορά μεταξύ μπαταριών εκκίνησης και μπαταριών βαθιάς εκφόρτισης

19 Φεβρουαρίου 2021
Διαφορά μεταξύ μπαταριών εκκίνησης και μπαταριών βαθιάς εκφόρτισης

Πού διαφέρουν οι μπαταρίες εκκίνησης από τις μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης

Οι μπαταρίες εκκίνησης και οι μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης διαφέρουν κατά κύριο λόγο από τις απαιτήσεις και τον βαθμό εκφόρτισης που μπορούν να αντέξουν. 

Μια μπαταρία εκκίνησης, γνωστή επίσης ως μπαταρία εκκίνησης, φωτισμού και ανάφλεξης (Starting, Lighting and Inglition - SLI) έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μέγιστη ισχύ για σύντομο χρονικό διάστημα - περίπου 1-3 δευτερόλεπτα. Παρά την ικανότητά της να αποδίδει υψηλό ρεύμα, δεν μπορεί να χειριστεί βαθιές αποφορτίσεις χωρίς μόνιμες μακροπρόθεσμες συνέπειες. Αντίθετα, μια μπαταρία βαθιάς εκφόρτισης παρέχει συνεχή ισχύ αντί για σύντομες αιχμές ισχύος. Είναι σχεδιασμένη να διαχειρίζεται τις κυκλικές απαιτήσεις βαθιάς εκκένωσης.

Μπαταρία βαθιάς εκφόρτισης

Ενώ οι μπαταρίες εκκίνησης έχουν σχεδιαστεί κατά κύριο λόγο για εκκίνηση κινητήρων, οι μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης έχουν σχεδιαστεί για συνεχή παροχή ισχύος. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε εφαρμογές θαλάσσης, σε αμαξίδια γκολφ και σε εφαρμογές βιομηχανικού εξοπλισμού. Αντί να διαμορφώνονται για παροχή υψηλής ενέργειας σε ριπές, σκοπός τους είναι η μέγιστη χωρητικότητα. Η αυξημένη σε αμπερώρια χωρητικότητα επιτυγχάνεται μέσω πλακών μεγάλου πάχους, καθιστώντας τις ιδανικές για κύκλους βαθιάς εκφόρτισης και μεγάλη διάρκεια ζωής σε κύκλους. Παρόλο που έχουν σχεδιαστεί για βαθιές εκφορτίσεις, η εκφόρτιση αυτού του τύπου μπαταριών σε βαθμό εκφόρτισης που υπερβαίνει το 80%, επηρεάζει τη διάρκεια ζωής τους.

Μπαταρία εκκίνησης

Επειδή οι μπαταρίες εκκίνησης χρησιμοποιούνται κυρίως για την εκκίνηση του κινητήρα ενός οχήματος, οι περισσότερες μπαταρίες εκκίνησης κατατάσσονται βάσει των αμπέρ κρύας εκκίνησης (Cold Cranking Amps - CCA). Ο αριθμός CCA ορίζεται ως ο αριθμός των αμπέρ που μπορεί να αποδώσει μια μπαταρία στους 0 βαθμούς C (32 βαθμοί F) για 30 δευτερόλεπτα διατηρώντας τάση τουλάχιστον 1,2 Volt. Με άλλα λόγια, όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός CCA, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα εκκίνησης κινητήρων (ισχύει και το αντίθετο). Δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ του αριθμού CCA μιας μπαταρίας και της χωρητικότητας αποθήκευσης σε αμπερώρια. Οι μπαταρίες εκκίνησης έχουν σχεδιαστεί με λεπτές πλάκες ώστε να επιτυγχάνεται χαμηλή εσωτερική αντίσταση και μέγιστο εμβαδόν επιφανείας πράγμα που παρέχει τη δυνατότητα μέγιστης ροπής ρεύματος.